CUKA KURMA




1-Mampu menurunkan kandungan gula dalam darah. Penting untuk penghidap penyakit kencing manis (Diabetes).

2-Mampu mengurangkan kolesterol dalam darah. Penting untuk pesakit Darah Tinggi dan masalah Jantung.

3-Mampu mengurangkan berat badan. Pesakit bermasalah obesiti.

4-Mampu mengimbangi masalah ketidakstabilan mineral dalam badan seperti masalah gout, masalah kalsium dalam badan dan tahap asid yang tinggi dalam badan.

5-Melambatkan proses penuaan–awet muda, serta badan yang cantik.

6-Membantu dalam mengatasi masalah sembelit,buasir, kencing tak lawas.

7-Mengatasi masalah perut (gastrik) dan mulut.

8-Menambah tenaga kepada badan.

9-Mengatasi masalah panas badan.

10-Mencegah masalah kelemumur,kegatalan kulit,rambut gugur.

11-Mencegah dari terjadinya batu karang pada pundi kencing.


Proses pembuatan Cuka kurma atau Khal

Proses yang terlibat adalah proses fermentasi, dimana jus buah kurma menjadi alkohol dan seterusnya menjadi asid asetat dan terjadilah cuka kurma/KHAL tersebut. Rasanya masam seperti cuka tetapi ianya hanyalah pada sifat rasanya sahaja namunbegitu ianya adalah minuman kesihatan beralkali dan tidak membahayakan kesihatan. Malahan ia dapat mengimbangi kandungan asid dalam badan dan membuang toksik dalam badan.


Sebelum mengambil atau minum cuka kurma digalakkan agar:

1-Baca Bismilah serta selawat kepada Nabi SAW dan keluarga sebanyak 3x.
2-Di niatkan agar disembuhkan oleh Allah SWT kesemua penyakit yang dihidapi agar dapat beribadah kepada Allah SWT dengan sempurna.

Pelbagai cara boleh digunakan semasa pengambilan produk cuka kurma ini:

1- Terus mengambilnya dengan minum satu sudu besar 10ml dan disusuli minum air masak. Akan terasa masam untuk seketika dan kemudiannya akan hilang rasa tersebut.Minum perlahan-lahan.

2-Satu sudu besar 10ml dicampur terus ke dalam secawan air masak dan diminum terus.

3-Digalakkan cara ini iaitu mencampurkan satu sudu besar 10ml cuka kurma dengan satu sudu besar 10 ml madu ke dalam secawan air masak. Pastikan anda menggunakan sudu plastik kerana madu agak sensitif dengan sudu besi.

4-Kombinasi cuka kurma dengan teh o /kopi pun boleh menghilangkan rasa masam cuka kurma tersebut.

5-Ia juga boleh digunakan sebagai gantian kepada cuka makanan buatan sebagai bahan masakan makanan harian. Cuka makanan buatan agak asidik sifatnya berbeza dengan cuka kurma.

Pengambilan disyorkan sebanyak 2 kali sehari.


SIAPA YANG BOLEH MENGAMBIL CUKA KURMA INI??

1-Mereka yang menghidap penyakit kronik seperti darah tinggi (hypertension),kencing manis (diabetes), penyakit keturunan (masalah kolesterol dan lain-lain) dan apa jua penyakit yang wujud.

2-Mereka yang mementingkan kesihatan.

3-Kanak-kanak berumur 7 tahun ke atas (dos adalah separuh dos dewasa)



HANYA RM48

SABAH SARAWAK RM50

0 Response to "CUKA KURMA"

Powered by Blogger